Петте най-красиви къщи в Стария град на Пловдив

etnografski-muzei-plovdiv-kashta-staria-grad
17 окт. 2017

Разходката из калдъръмените улички на Стария град е несъмнено придружена с надничане през прозорчетата, разхождане под еркерите и вдишване на любимия аромат на старата възрожденска къща.

1. Всичките улици водят към Етнографския музей. Куюмджиевата къща е сред най-изисканите и просторни къщи в старинната част на Пловдив. Построена е през 1847г., носи името на един от собствениците й – Аргир Куюмджиоглу. Днес там се помещава втория по големина в страната такъв музей, любима атракция за местни и чужденци.

etnografski-muzei-plovdiv-kashta-staria-grad

Снимка: inlife.bg

2. Бижуто на Степан Мануг радва очите ни до днес. Изисканият вкус на собственика – един от най-богатите търговци, както и неуморните майстори от Чирпан – Моко и Мавруди, превръщат къщата в разкошно имение, където стопанинът посреща гости, работи и прекарва времето си в Пловдив. Прозвището Хиндлиян, той получава заради многото си търговски пътешествия до Индия, където търгува с подправки. Наред с дърворезбите, алафрангите с гледки от европейски градове и мебелите, къщата се откроява и с чешмата от която е текла розова вода – както заради ароматът, така и като знак за богатство.

kashtata-na-stepan-hindlian-plovdiv-staria-grad

Снимка: visitplovdiv.com

3. Къщата на Георги Мавриди или къщата на Алфонс дьо Ламартин? Повечето пловдивчани със задоволство биха отбелязали, че почти на върха на Джамбаз тепе до днес стои „Къщата на Ламартин“. Да, несъмнено френският поет е бил тук, но престоят му трае цели три дни. Той прекарва това време в дома, построен само четири години по-рано – през 1829г. Пише за пловдивския спокоен живот, за гостоприемните жители и за красотата на града, а на третия ден продължава пътешествието си.

Kashta-lamartin-plovdiv-staria-grad

Снимка: visitplovdiv.com

4. Само преди месеци отвори врати къща „Клианти“. Строежът и е приписван на гръцкия търговец Георги Клианти, но се смята, че той никога не е живял в този дом. Изрисувани алафранги с европейски сюжети, гениални дърворезби, стъклени и позлатени тавани, както и работата по възстановяването й, направиха къщата прекрасен пример за Възрожденската пловдивска къща.

kashta-klianti-plovdiv-staria-grad

Снимка: plovdivtime.bg

5. Балабановата къща е чудесно изписана отвън, с типичен Възрожденски интериор. Кръстена е на третия и собственик – търговецът Лука Балабанов, днес е отворена за посетители.

balabanova-kashta-plovdiv-staria-grad

Снимка: visitplovdiv.com


Още статии като тази прочетете ТУК:

„Петте най-пловдивски места в Пловдив“

„5 факта и места в Пловдив, с които трябва да се гордеем!“

„Хайлайфът на Пловдив едно време се събираше в „Тримона“.“

„На шопинг в Пловдив … през 19 век!“

Коментари

коментара


Илия Илиев

Илия. Хюман от Пловдив. Запален съм по история. Мечтател и изследовател на малката, средна и голяма градска култура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *