„Като дете преодолях болестта детски паралич. Оттогава спечелих много лекоатлетически състезания.“

plovdiv-momiche-lekoatlet-sastezanie-detski-paralich
11 окт. 2017

„Всички трудности в живота ни изграждат характер и ни помагат да се изправим смело пред предизвикателствата. В детска възраст преодолях болестта детски паралич и сега осъзнавам как това се е отразило на възприятията ми за света и на начина, по който посрещам изпитанията. Уверена съм в себе си, не се страхувам да експериментирам и да поемам рискове като тествам границите на физиката си.

От невръстна възраст бях изключително активно дете и наистина обичах движението. Катеренето е една от най-големите ми страсти и до днес – във всяка страна, която посещавам търся маршрути за изследване. А като се замисля, че всичко със спорта започна със сутрешната гимнастика и танците, за които се предполагаше, че ще подобрят състоянието на опорно-двигателната ми система. Толкова много време мина оттогава и разбирам колко съм се променила в решенията си. Единствено активността продължава да е равна на здраве, дисциплина и мотивация да се усъвършенстваш.

В моменти на поставени от съдбата препятствия човек осъзнава, че няма какво да губи и оттук нататък може само да успее. Предизвиква себе си и заставя болестта да отвори врати към други сфери на развитие. С течение на времето спечелих много лекоатлетически национални състезания в Украйна, което дори коренно промени отношението на съучениците ми – дотогава те ме тормозиха и ми се подиграваха, а след първите титли бяха горди с мен и ме подкрепяха. Победата не е крайна цел – тя само доказва, че отстояваш себе си и напредваш според своя естествен ритъм. Сравнение през годините съм правила единствено със своето състояние преди, а не с външни фактори – идолите в спорта ми служат само за вдъхновение.

Победата не е крайна цел - тя само доказва, че отстояваш себе си и напредваш според своя естествен ритъм.

- #

Спортът променя отношенията между хората и разширява хоризонта ти. Движението може да окаже въздействие и върху емоционалните и психически проблеми, а това е наистина важно, като се вземе под внимание колко стрес преживяваме ежедневно.

Спортът променя отношенията между хората и разширява хоризонта ти.

- #

Дойдох от Украйна в България, за да споделя всичко, което съм научила за движението. Като доброволец за BG Бъди активен искам да помогна на младите хора да поемат инициативата. В България обиколих много градове и се влюбих във Велико Търново. Срещнах отворени за света хора и слушах качествен джаз. През няколко дни се катеря в планините и прекарвам време сред природата – винаги има толкова много за откриване и около мен на тези райски кътчета и в самата мен по време на размишление.

Преминах през маршрута Ком-Емине и се потопих във вълнуващата компания на млади активни българи, които са открили магическия чар на планината и се възхищават на благодатта на природата. Благодарна съм, че движението и желанието ми да помагам ме доведоха тук.

Вече се върнах в Украйна и търся нови възможности за своя напредък. Не пропускам тренировките си и през свободното време не забравям да се отдам на тишината и обаянието на някой планински маршрут. Движението ме прави любознателна и вдъхновена да споделям енергията си с хората.

Движението ме прави любознателна.

- #

Още истории като тази може да прочетете ТУК:

„Смисълът на брака e да бъдеш до другия, дори когато той е слаб“

„Aко човек иска да се изгради като личност, трябва да се смири и да има търпение към себе си и околните“

„Истината е, че хората сме еднакви – уникални ни правят вдъхновението и призванието“

Коментари

коментара


Виктория Костова

Имам афинитет към литературата и психологията като приложни „науки", затова силно ме вълнува възможността да комуникирам с непознати и да се опитвам да разгадавам къде са корените на това, което ми споделят. Обoжавам непринудената естетика, с която хората извършват несъзнателни действия, без да обръщат внимание на това, че някой ги забелязва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *