5 факта и места в Пловдив, с които трябва да се гордеем!

plovdiv-star-grad
22 авг. 2017

1. Пловдив е най-старият, постоянно обитаван град в Европа! И никога няма да ни омръзне да го повтаряме! Докато цивилизации са се въздигали и са рухвали, градът ни устоява изпитанията на времето и днес гордо носи мотото си – „Древен и вечен“!

plovdiv-star-grad

Снимка: bulgariatravel.org

2. Пловдив има най-добре запазения античен театър на Балканския полуостров. Наред с това има и Римски стадион – също толкова добре съхранен, но днес заровен под пластове история и къщите по главната улица. Тези две сгради бележат златния век в античното развитие на града ни. Още повече – само в основни градове в империята са изграждани такива постройки. За развлечение тук местните са идвали да гледат гладиаторски битки, театрални постановки, битки с диви зверове, а според някои истории – дори и морски симулации с кораби на стадиона!

antichen-teatar-plovdiv

Снимка: visitplovdiv.com

пловдив-улица-римски-стадион

3. Първото изложение (панаир) в България се случва в Пловдив. През 1892г. е проектирано и залесено мястото на днешната Цар-Симеонова градина, с единствената цел, хора от целия свят да „ахват“ възхитено на десетките разнообразни изложби. Тук за пръв път пловдивчани виждат автомобил, електрически крушки и всякакви други „изобретения“. Самата градина е проектирана от швейцарския градинар – Лусиен Шевалас.

Днес скромен негов паметник краси една от алеите, близо до чешмичката. През тези години той е бил личен градинар на султан Абдул Азис, но – уви, влюбва се в Пловдив. След като приключва проекта по градината, остава в града ни до края на живота си, а местните го обичат толкова много, че му дават прякор – Министърът на цветята.

 

 

 

tsar-simeonovata-gradina-plovdiv-liusien-shevalas

liusien-shevalas-pametnk-tsar-simeonova-gradina-plovdiv

Снимка: nauka.bg

4. В Пловдив е спасен и съхранен българският театър! През гореспоменатата 1892г. пловдивската община, дава на „Сълза и смях“ терен за изграждане на сграда – място, където изкуството им ще бъде оценено от над 30 000 души. Салонът е бил изискан, ложите комфортни, сградата – внушителнa! За съжаление не след дълго изгаря до основи, с което и приключва пловдивската страница от историята на „Сълза и смях“.

5. Стария град! Надвечерна романтика по пътя към Небет тепе. Криволичещия  калдъръм, нощните разходки под уличните фенери, възрожденските къщи, издадените еркери над улицата, оградите, клюкарниците и градините… Петък вечер в „Рахата“, операта на „античния“ и къщата от „Клиника на третия етаж“. Сутрин след абитуриентски бал, посрещане на изгрева на тепето, камбаните от „Богородица“ и свежият пролетен вятър. Стария град!

Plovdiv-staria-grad

Снимка: bulgariatravel.org 


Още статии като тази прочетете ТУК:

„Хайлайфът на Пловдив едно време се събираше в „Тримона“.“

„На шопинг в Пловдив … през 19 век!“

„5 факта и места в Пловдив, с които трябва да се гордеем!“

„Петте най-пловдивски места в Пловдив“

 

Коментари

коментара


Илия Илиев

Илия. Хюман от Пловдив. Запален съм по история. Мечтател и изследовател на малката, средна и голяма градска култура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *