На шопинг в Пловдив … през 19 век!

plovdiv-kapana-retro-19-vek
16 авг. 2017

През 19 век, Пловдив е по-пъстроцветен от всякога – по лакътушещтият кълдъръм на трихълмието се разхождали знатни търговци от всички краища на Балканския полуостров, че и отвъд него, наконтените им жени и дъщери красели дворовете, клюкарниците и тържищата – градът кипял от живот.

Най-голямото от всички тържища – „Тахтакале“, сгушено между Стария град и южните брегове на Марица, било дом на над 800 дървени, схлупени дюкянчета. Между другото – това и означавало името му – Дървена чаршия. Местните, остроумно го наричали „Капана“, защото излъжеш ли се да влезеш, я улиците, я търговците ще те омаят и после – излизане няма. Тук от сутрин до вечер кипяла непрестанна търговия. За улеснение на хилядите купувачи (защото и тогава местните са обичали шопинг-терапията), улиците в Капана, били наименувани според разпределението на стоките. Така Златарската или пък Шивашката „чаршия“, били любими на местните, за разлика, например, от Месарската, където от сутрин до вечер било една непрестанна кланица.

Да пазаруваш тук, било едно много специално преживяване – наслаждаваш се на безспирната глъчка по улиците, които били достатъчно тесни и без ежедневната навалица по тях, от всеки ъгъл, на различни диалекти и езици те викат търговците, та да спазарите някоя стока и така – през плодовия пазар, през папукчийниците (така де, обущарниците) и през каквото още въображението може да ни сътвори. Най-особеното било, че всичко става пред очите ти – шивачите шият, абаджиите плетат, златарите майсторят и изобщо – всеки си върши работата, ей така, в дюкяна.

Друго е било в това време да пазаруваш в Пловдив. А и да майсториш. След дългия ден в Капана, ще те чакат вече комшиите, в двора под асмалъка, та да отпиете заедно студената мастика, да чукнете чашите и да полеете търговията. И така … по пловдивски да се наслаждавате на живота.


Снимка: lostbulgaria.com


Още статии като тази прочетете ТУК:

„Хайлайфът на Пловдив едно време се събираше в „Тримона“.“

„На шопинг в Пловдив … през 19 век!“

„5 факта и места в Пловдив, с които трябва да се гордеем!“

„Петте най-пловдивски места в Пловдив“

Коментари

коментара


Илия Илиев

Илия. Хюман от Пловдив. Запален съм по история. Мечтател и изследовател на малката, средна и голяма градска култура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *