Хайлайфът на Пловдив едно време се събираше в „Тримона“.

hotel-trimoncium-trimona-maina-plovdiv-balkanturist
06 авг. 2017

Хотел Тримонциум е емблемата на Пловдив, изкусен и достолепен, още от далечната 1956 година.

В Пловдив днес има много начини да разпускаш – Цар-Симеоновата, Копчетата, Небет тепе или безбройните „капанчета“ в Капана. Едно време, обаче, каймакът на „филибелийското“ общество се е събирал в Тримона. Майна.

Известно не само с архитектурата и елегантния си интериор, лицето на „Балкантурист“, ежедневно приютява изискани пловдивчани в ресторанта, с известната си амфитеатрална градина. Вечер там, особено през почивните дни (тогава уикенди още е нямало) или по празници, без резервация трудно се е влизало. Но стигнеш ли до някоя от масите – ще ти се прииска да не излизаш скоро.

trimona-hotel-trimontsium-plovdiv-balkanturist

Пловдив винаги е имал дух, атмосфера; вайб, както го наричат днес. Пловдив винаги е имал идентичност, както като град, така и като общество и култура. Пловдив е един от онези градове, в които местните си създават собствен речник, собствен изказ.

По тази причина, всеки себеуважаващ се пловдивчанин, наред със сливовицата и мастичката, си е поръчвал „манджа“. Ама не като онази, дето я варим в тенджерата с месце и картофки. Пловдивската „манджа“ е местният алкохолен деликатес – коняк с Кока-Кола (изписана на български). А по нашенски алкохолът винаги си е вървял с хубава салата, мешана скара и добра компания.

Според всички стандарти така ще да е изглеждала една нормална вечер в Тримонциум, десетилетия наред, докато новото време не изкорени толкова много традиции от местното население, за добро или за лошо.

А на нас ни остава да се радваме на Пловдив (Майна!), да пазим традициите и културата си, и да бъдем все така – Айляк!


Още статии като тази прочетете ТУК:

„На шопинг в Пловдив … през 19 век!“

„На шопинг в Пловдив … през 19 век!“

„5 факта и места в Пловдив, с които трябва да се гордеем!“

„Петте най-пловдивски места в Пловдив“

Коментари

коментара


Илия Илиев

Илия. Хюман от Пловдив. Запален съм по история. Мечтател и изследовател на малката, средна и голяма градска култура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *