„Преди четях книги, за да избягам от света, а сега, за да го опознавам“

пловдив-момиче-книги
07 апр. 2017

Преди четях книги, за да избягам от света, а сега, за да го опознавам.

Защо преди си искала да избягаш от света?

Исках да избягам от проблемите, болката, дори и от самата себе си. Може би не съм се чувствала достатъчно силна, за да приема реалността в дадени моменти. Ако пиенето за някои хора е начин да забравят, то потапянето в някоя книга за мен беше кажи-речи същото. Комфортна зона. Започваш да мечтаеш, че си някой герой с интересна съдба. Вживяваш се в друг, отбягвайки себе си. Не обичах много разговорите. В такива моменти книгата се явяваше щит срещу нежелани хора или теми.

В последствие осъзнах, че това e твърде егоистично. Има доста причини около бягството ми към книгите, но мисля, че основната и най-голямата е именно това да не искаш да се изправиш пред света такъв, какъвто е и пред себе си. Много по-лесно е да заразгръщаш из страниците и да приемеш друг свят с друго ти. Tъжно, но факт (поне при мен).

Как премина от бягството към опознаването?

Средата, в която съм израснала ми помогна много. Най-вече семейството. Родителите ми се радваха на факта, че имам любов към книгите, но знаеха причините зад това бягство. С тях често си говорим – това време ми е най-любимото и в тези разговори разбрах повече за себе си.

Реших, че искам да се променям, а как става това – като смениш източника, от който „черпиш идентичност“. Не че нещо те прави някой, но доста от това, с което се храниш определя какъв си. И така започнах да чета повече книги с цел опознаване на мен самата, на хората. Започнах да се интересувам от хубавата част на живота и да обръщам повече внимание на хората, вместо да се затварям в себе си.

Коментари

коментара


Георги Вангелов

За мен фотографията изразява начинът, по който виждаш всичко около теб, изразява чувства и разказва истории, имаш възможност да се докоснеш до нечий живот. Това е неповторимо и безценно чувство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *